Sosyal Medya

Dünya

Obama ve Castro’dan tarihi görüşme

ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Panama’daki Amerika Zirvesi’nde bir araya geldi. Yarım yüzyıl sonra ilk kez bir ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı resmi görüşme yapmış oldu.



ABD ile Küba arasındaki normalleÅŸme süreci, ABD BaÅŸkanı Barack Obama ile Küba Devlet BaÅŸkanı Raul Castro’nun Panama'daki Amerika Zirvesi'nde bir araya gelmesiyle devam ediyor. Zirvenin yapıldığı kongre merkezindeki küçük bir odaya geçen Obama ve Castro, Oval Ofis’teki görüÅŸme dizaynına uygun olarak yan yana koltuklara oturdu.

Burada gazetecilere konuÅŸan Obama, bunun ‘tarihi bir görüÅŸme’ olduÄŸunu söyledi. Obama, "ABD ile Küba arasındaki karışık bir geçmiÅŸ var. Ancak 50 yıldır iÅŸleyemeyen bir politikadan sonra artık bizim için yeni bir ÅŸeyi deneme vakti. Åžimdi geleceÄŸe yönelik bir yolda ilerleyebilecek durumdayız" diye konuÅŸtu.

ABD’nin Küba politikasında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesine iki ülkeden de pek çok kiÅŸinin olumlu baktığını belirten Obama, "Tabii ki ABD ile Küba arasında önemli ve derin fikir ayrılıkları olacak" dedi. ABD’nin Küba’daki insan hakları ve demokrasi ihlallerine sesini yükseltmeye, Küba’nın da ABD politikalarına yönelik kaygılarını ifade etmeye devam edeceÄŸini söyledi.

Obama, "Saygı çerçevesini korumak kaydıyla birbirimize katılmayabiliriz. Bizim için zaman içerisinde sayfaları çevirmek ve iki ülke arasında yeni iliÅŸki geliÅŸtirmek mümkün" dedi.

‘Çok sabırlı olmalıyız’

Castro, Obama’nın söylediklerine tamamen katıldığını belirtti. "DiÄŸerlerinin fikirlerine saygı göstererek farklılıklarımız olabilir. Her ÅŸeyi tartışmaya hazırız ama çok sabırlı olmalıyız. Bugün birbirimize katılmadığımız bir konuda yarın anlaÅŸabiliriz" diye konuÅŸtu.

Obama’nın ‘dürüst bir adam’ olduÄŸunu söyleyen Castro, ülkesinin ABD ambargosu yüzünden yaÅŸadığı sıkıntıların müsebbibinin Obama öncesindeki bütün baÅŸkanlar olduÄŸunu belirtti.

Küba lideri, insan hakları konusunda tartışmaya açık olduklarını da söyledi.

Obama ve Castro, açıklamalarının ardından ayaÄŸa kalkarak el sıkıştı. Ä°ki liderin görüÅŸmesinde öncelikli konu Washington ve Havana’da iki ülkenin büyükelçiliklerinin açılması oldu.

‘Küba’ya deÄŸiÅŸim geliyor’

ABD BaÅŸkanı Obama, ülkesine dönmeden önce basın toplantısı düzenledi. Obama, ABD’nin Küba politikasında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesinin hem ABD’de hem de Küba’da büyük bir çoÄŸunluk tarafından desteklendiÄŸini belirtti. "Küba ile iliÅŸkilerimizi normalleÅŸtirmeye devam edeceÄŸiz" dedi.

Castro ile daha önce iki kez telefonda görüÅŸtüÄŸünü söyleyen Obama, "SoÄŸuk SavaÅŸ bitti. Küba’da rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi peÅŸinde deÄŸiliz. Biz ne yaparsak yapalım, Küba’ya deÄŸiÅŸim geliyor" diye konuÅŸtu.

Obama, Küba’nın ABD için bir tehdit olmadığını vurguladı. Washington ile Havana’da karşılıklı elçiliklerin açılması noktasında Küba tarafında ÅŸu anda bazı endiÅŸeler bulunduÄŸu belirten Obama, bu noktada bir çerçeve belirlediklerini ancak detayların önemli olduÄŸunu söyledi.

Ä°liÅŸkiler 1961’de kesildi

ABD ve Küba arasındaki iliÅŸkiler, 1959'da Fidel Castro'nun Washington'ın destek verdiÄŸi Fulgencio Batista rejimini devirerek iktidara gelmesinin ardından bozulmaya baÅŸlamıştı. ABD'nin Küba'ya ticari ambargo uygulama kararı alması üzerine iki ülkenin iliÅŸkileri, 1961'de kesilmiÅŸti. ABD, Obama yönetiminin Aralık ayı sonunda açıkladığı Küba ile iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi sürecinde ilk adımı atarak, bazı seyahat ve mali alanlardaki yaptırımları gevÅŸetmiÅŸti.

Ä°ki ülke arasında ekonomik ve diplomatik iliÅŸkilerin normalleÅŸtirilmesi sürecinde en büyük zorluklardan biri, Küba’nın "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarılması.

Küba 1982 yılından bu yana ABD’nin terörizme destek veren ülkeler listesinde yer alıyor. BaÅŸkan Obama DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan Küba’nın konumunu deÄŸerlendirmesi ve altı ay içinde rapor sunmasını istemiÅŸti. DışiÅŸleri Bakanlığı, Cuma günü söz konusu raporu tamamlayarak Beyaz Saray’a gönderdi. Obama’nın Amerika Zirvesi devam ederken ya da ilerleyen günlerde bu konudaki kararını açıklaması bekleniyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.